coruptie & anticoruptie

ANALIZA POLITBURO / Parlamentarul puscarias Nati Meir, muza Guvernului Grindeanu (+un document pe care Tariceanu regreta ca l-a semnat)

Partidului Social Democrat i-a fost atribuita paternitatea proiectului de lege a gratierii si, bineinteles, afirmatia e corecta, din moment ce actuala Putere forteaza adoptarea unui astfel de act normativ. N-ati intalnit, insa, nicio referire la gratiere in campania electorala, nici in programul de guvernare n-ati citit nimic despre aceasta si, de fapt, discutia despre iertarea coruptilor parea inchisa inca din prima marte neagra, din 2013. Madalin Voicu si Nicky Scorpion, cunoscut in mediile mai putin infractionale drept Nicolae Paun, erau autorii initiative legislative privind gratierea care a scindat USL. Mult mai departe in istorie, pe vremea cand parlamentarilor nu le era indeajuns de teama de Justitie incat sa gandeasca legi dedicate in acesc scop, un vizionar, un pionier al infractionalitatii parlamentare punea bazele salvarii din viitor a lui Liviu Dragnea

Ramas in istorie drept un experiment politic al lui Corneliu Vadim Tudor, deputatul Nati Meir a fost tentativa rudimentara prin care Partidul Romania Mare a incercat sa-si curete blazonul de acuzatiile de antisemitism. Similar, Vadim raporta zeci de mii de etnici maghiari care-si plateau cotizatiile de membri ai PRM, in timp ce publicatia patronata de Tribun avea o rubrica speciala numita „Unguri”. Nati Meir a fost, insa, un pariu politic pierdut. Nu doar pentru ca, asemenea lui Codrin Stefanescu, Marius Marinescu, Lia Olguta Vasilescu sau Lucian Bolcas, Nati Meir demisonat din Partidul Romania Mare pentru a se inscrie intr-o formatiune cu mai mult potential electoral, ci si din cauza traseului infractional parcurs de parlamentarul originar din Haifa.

Medelin, suflet de artist, Ziua la Nati, Noaptea pesedist.

Desi a fost condamnat in doua dosare de inselaciune, cumuland sentinte de aproape 10 ani de puscarie, Nati Meir a fost, totusi, un politician sincer. Macar cu el insusi. A fost cel mai sincer escroc care a trecut prin Parlamentul Romaniei, iar esantionul e suficient de ofertant pentru ca acest titlu sa insemne ceva. Intregul sau mandat parlamentar a fost fixat pe doar doua coordonate: folosirea calitatii de deputat pentru a castiga increderea oamenilor pe care urma sa ii insele si inventarea unor portite legislative pentru salvarea sa dupa expirarea imunitatii.

Fara prea mari exagerari, Nati Meir a inventat ceea ce astazi numim strategia de manipulare/comunicare a PSD pe tema Justitiei. Omul mers prin penitenciare si a iesit plangand de mila celor incarcerati, a comparat sistemul penitenciar din Romania cu regimul de exterminare a evreilor din Germania nazista, cuvinte grele pentru orice israelian, a incercat sa amelioreze legislativ conditiile din puscariile autohtone, inclusiv prin donatii personale; exemplele pot continua.

De fapt, gandindu-ne acum, la rece, probabil ca Nati Meir a facut mai multa campanie de promovare a puscariilor din Romania decat Guvernul Grindeanu si intreaga majoritate parlamentara PSD-ALDE. Dar, inainte de a-l proclama drept binefacatorul celor cazuti legati la puscarie, cum ar defini fostul deputat Paun regimul de detentie, inchisorilor, e onest sa recunoastem ca deputatul Meir era direct interesat de conditiile de gazduire din penitenciare.

Spunea la un moment dat, citam din memorie, „in Austria se serveste snitel detinutilor, aici detinutii nici nu stiu ce mananca”. Si poate avea dreptate. Austriecii sunt renumiti pentru snitelul lor.

Activitatea parlamentara a deputatului Nati Meir, inainte de se preface prezidentiabil (si de a-l invita pe Madalin Voicu sa cante la lansarea candidaturii sale) si, desigur, inainte de a-si petrece 5 ani in inchisoare (din totalul de aproape 10 ani stabiliti de instanta), se rezuma la 10 (zece) initiative legislative. Dintre acestea, cinci vizeaza Justitia, iar trei se refera strict la gratiere.

Gratierea propusa de Nati Meir ar fi eliberat aproximativ 6.500 de detinuti – era, deci, putin mai generoasa decat oferta Grindeanu-Dragnea – cu pedepse mai mici de 5 ani.

Putin stiu ca 39000 de detinuti se inghesuie in 26000 de paturi, inchisori in care zac si batrani bolnavi si care merita sa se intoarca la casele lor”, spunea Meir, inca din 2008, oricui dispus sa-l asculte. Nimeni, in principiu, caci imunitatea parlamentara, in acele vremuri, era armura serioasa.

Mai metamorfozat ca o omida, Nati Meir a fost deputat PRM, apoi detinut (foto), iar acum e muza guvernarii PSD-ALDE.

Mai mult decat atat, Legislativul 2004 – 2008, in cruzimea sa, a ajuns pana la amenintari directe la adresa lui Nati Meir, suspectandu-l ca, prin propunerile legislative pe care le face, genereaza o atmosfera tensionata in penitenciare. Meir a fost obligat sa transmita viitorilor sai colegi de la Rahova, Gherla sau Jilava un indemna la liniste si calm.

„Daca se dovedeste ca este implicat si a incalcat regulile legale, de bun-simt sau de buna- credinta, atunci Parlamentul va lua cele mai serioase masuri”, a anuntat Bogdan Olteanu, presedinte al Camerei, la acea data. Nu s-a dovedit nimic, iar singura sanctiune suferita de Meir a fost cea dispusa de instanta pentru inselaciune. Din care, v-am spus deja, a efectat jumatate.

Aproape 10 ani mai tarziu, clovnul e reevaluat drept clarvazator, iar domnul Tariceanu – care pe atunci privea amuzat-scarbit la acrobatiile legislative prin care domnul Meir incerca sa evite puscaria – ii preia aproape integral discursul si intentiile.

Era premier, inrte 2004-2008, domnul Calin Popescu Tariceanu, si era indiferent la suferinta detinutilor si surd la tipatul lui Nati. Sau chiar inuman, dupa propriile-i standarde de azi.

In 2006, premierul Tariceanu considera ca „actul normativ in vigoare (…) corespunde idelurilor de justitie, securitate juridica, politica penala, echitate si progres social”. Dupa aproape 10 ani, cand penitenciarele au devenit mai putin aglomerate, domnul Tariceanu – intre timp, trimis in judecata – crede ca o lege a gratierii colective este esentiala. (Extras din punctul de vedere al Guvernului asupra Pl nr. L867/2006, respectiv Pl-x nr. 53/2007, privind gratierea)

Pe de-o parte amuzant, pe alta straniu pentru cei care au asteptari de consecventa de la liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, premierul din 2006, s-a opus unei initiative legislative aproape identice celei pe care o sustine in 2017. In conditiile in care, aflam din informatiile publicate de Autoritatea Nationala a Penitenciarelor, gradul de aglomerare din puscariile romanesti a crescut in ultimul deceniu.

Stim, s-au schimbat prioritatile personale. Dar prioritatile se schimba mai mereu pentru condamnatii si trimisii in judecata din politica.

The end.

loading...
loading...

Comments

comments

Lasă un răspuns