externe manipulare

Comemoram un an de la unul dintre cele mai ridicole momente din politica externa a Romaniei

In ultimele decenii, cel putin, Romania a avut o voce slaba in politica europeana – in cea internationala a fost mai degraba muta -, motiv pentru care, dincolo de irelevanta in jocurile mari, avem si un beneficiu cert: gresim mai rar sau, macar, mai putin vizibil. Nefiind foarte vocali, opiniile noastre institutionale, daca sunt gresite, macar nu ajung sa fie cunoscute de un auditoriu prea mare. Si cu toate acestea, exista momente in care un grup de nepriceputi harnici reusesc sa stabileasca noi standarde de penibil pentru relatiile noastre externe.

Cu un an in urma, pe fondul unui subiect gonflat de reteaua de propaganda penticostala si de emisiunile realizate de Mihai Gidea, cativa parlamentari romani, straini de simtul ridicolului, au decis sa controleze Norvegia la democratie.

Povestea, pe care suntem convinsi ca v-o reamintiti, includea o familie mixta romano-norvegiana, apartenenta la o confesiune neoprotestanta, cateva palme aplicate copiilor si interventia statutului norvegian care a luat copiii in custodie.

Pe internet, grupurile de mistici nationalisti sustineau ca Diavolul insusi conduce Norvegia, la televizor, Mihai Gidea propavaduia impotriva institutiilor publice norvegiene, iar in Parlament, tot mai influentul senator Ben-Oni Ardelean (PNL) incropea o brigada care sa se deplaseze la fata locului.

Intre timp, copiii au revenit in familie, desi Marius Bodnariu a recunoscut ca ii e greu sa ii educe fara „micile corectii fizice”, interzise in Norvegia.

„In situatii de stres, cind se cearta copiii, cind tin un copil in brate si mincarea e pe foc si doi se cearta… In Romania nu e considerata violenta. In Norvegia din pacate asta e caz penal”, declara Ruth Bodnariu pentru Antena 3.

In perioada 20-22 ianuarie 2016, parlamentarii Mircea Dolha (PNL), Mircea Lubanovici (PNL), Maria Grecea (PNL), Ovidiu Iane (PSD), Titus Corlăţean (PSD), Ben-Oni Ardelean (PNL) si Marian Vasiliev (UNPR) au vizitat Norvegia. Oficial, s-au aflat intr-o deplasare de serviciu, menita sa verifice daca drepturile sunt respectate de statul norvegian. Neoficial, cei sapte deloc magnifici au incercat sa incalece un subiect care-i depasea.

Norvegia, pe primul loc in lume la capitolul democratie

Pentru cei familiarizati cu nivelul de democratie din spatiul european, deplasarea echipei de parlamentari romani a fost inca un moment jenant din istoria Legislativului. Iar la un an distanta, aflam exact cat de jenant.

Potrivit unui studiu publicat recent de The Economist, Norvegia atinge cel mai ridicat indice al democratiei din lume. Statul pe care brigada de parlamentari romani a mers sa-l controleze in ianuarie 2016, este, de ani buni, unul dintre cele in care drepturile omului sunt respectate fara compromisuri. Anul acesta, bazandu-se pe datele din 2016, Norvegia a fost evaluata, din nou, drept cea mai profunda democratie de pe Pamant, cu un scor general de 9.93 din 10.

In comparatie, Romania primeste nota 6.62 si locul 61 in lume. Dar poate ne pricepem mai bine la teorie…

Romania, pe locul 61 in clasamentul anual al democratiei

 

 

loading...
loading...

Comments

comments

One comment

  1. Ridicol e rationamentul prin care incerci sa blamezi un popor, conducerea lui, o colectivitate, o familie numai si numai pe baza unui „indice al democratiei in lume”. Poate ca Norvegiei tocmai asta ii lipsea ca sa fie „perfecta”, adica acesta abuz permis, cum e puterea de a decide in familiile altora.

Lasă un răspuns