partide

Cui lasa Basescu mostenire PMP: Viitorul presedinte al partidului, venit de la Bruxelles

Demisia lui Traian Basescu din fruntea PMP, o chestiune previzibila pentru cei familiarizati cu realitatea din partid, a trecut mai degraba neobservata, avand in vedere momentul ales. Basescu a stiut cum sa plece cat mai discret posibil de la conducerea PMP, intr-o zi in care orice subiect, cu exceptia ordonantelor, a fost acoperit de protestele civice.

Insa, Traian Basescu gandeste strategic, ne-a confirmat-o in ultimii 20 de ani de activitate politica, iar demisia sa lasa un gol imposibil de umplut la nivelul conducerii PMP. Steriu, Onaca, Diaconescu, Tomac sau Turcescu sunt nume cu rezonanta in partid, dar fara autoritatea unui lider. Motiv pentru care, Traian Basescu va incerca un nou experiment politic: construirea unui lider de la zero.

Siegfried, un nume popular la Bruxelles, dar nu si in PMP.

Contrar speculatiilor, niciunul dintre politicienii cu notorietate nu va prelua sefia PMP, decat, poate, temporar. Proiectul pe termen lung al presedintelui Basescu este un tanar europarlamentar al partidului, crescut la Bruxelles si conectat mai bine ca oricine la reteaua de influenta a popularilor europeni: Siegfried Muresan.

Hunedoarean, Muresan a absolvit ASE si, apoi, Universitatea Humboldt din Berlin. In 2006 a beneficiat de o bursa din partea Parlamentului Germaniei, devenind consilier al presedintelui Comisiei pentru Afaceri Europene. Trei ani mai tarziu, il gasim pe Siegfried Muresan la Bruxelles, ca specialist al Partidul Popular European. Consilier politic principal al PPE din 2014, Muresan a fost ales eurparlamentar din partea PMP in luna mai a aceluiasi an.

Pentru Basescu, Muresan e cea mai curata legatura a PMP cu PPE, in conditiile in care europenii au incredere in el, iar romanii nu-i pot reprosa nicio activitate politica in tara, un avantaj in fata oricarui alt politician apropiat de fostul presedinte.

Insa daca isi doresc supravietuirea politica a partidului si dupa alegerile din 2020, Traian Basescu si PMP trebuie sa acopere cele doua vulnerabilitati ale lui Siegfried Muresan: obtinerea notorietatii si transferul autoritatii. Si, in plus, tanarul „hunedoarean european” trebuie sa supravietuiasca mai intai atacurilor interne ale rechinilor din partid.

loading...
loading...

Comments

comments

Lasă un răspuns