manipulare

Cum joaca popa Tokes, dupa 27 de ani, in interesul PSD

Laszlo Tokes, pastorul reformat care isi asuma paternitatea revolutiei de la Timisoara si care a reusit performanta a fi ales europarlamentar, pe rand, din partea Romaniei si Ungariei, ne aminteste ca exista. Si nu printr-o simpla declaratie de presa, ci, foarte formal, printr-un document publicat in Monitorul oficial.

Pe scurt, Tokes si compania se afla mai aproape ca oricand de legiferarea Tinutului secuiesc, entitatea autonoma pentru care militateaza majoritatea liderilor comunitatii maghiare. Ceea ce UDMR nu a reusit in doua decenii si jumatate de negocieri politice, pare sa fie la indemana fostei fete bisericesti.

Tokes a elaborat o initiativa civica legislativa de infiintare a Tinutului secuiesc – „viitoare” regiune autonoma cu presedinte si organ legislativ propriu – pe care a publicat-o in Monitorul oficial si care, in urmatoarele sase luni va fi depusa in Parlament alaturi de cel putin 100.000 de semnaturi.

Ar fi naiv sa credem ca „Statutul de autonomie al Tinutulul secuiesc” apare in spatiul public – si in Monitorul oficial! – fara sa respecte un calendar politic bine stabilit. In politica romaneasca, o singura tema a reusit sa coalizeze toti romanii, dincolo de simpatiile de partid sau prioritatile individuale: unitatea nationala. Pesedisti sau penelisti, corupti sau deontologi, majoritatea politicienilor si comentatorilor politici accepta ca, mai importanta decat justitia, este integritatea teritoriala.

Foarte convenabil, in plin moment de divizare a societatii din cauza ordonantelor pe justitie promovate de PSD, popa Tokes ofera un subiect mai suculent decat orice prejudiciu din dosarele de coruptie.

Zilele urmatoare, pe anumite posturi de stiri si canale de comunicare, ii veti auzi pe purtatorii de mesaj ai PSD intreband retoric: „Oare de ce incearca presedintele neamt Iohannis sa ii divizeze pe romani impartindu-i in rai si buni, corupti si onesti, cu referendumul sau, cand insusi trupul tarii e amenintat de extremistii maghiari?” 

In plus, aceiasi comunicatori PSD va vor arata si imaginea de mai jos, sugerand o legatura stransa intre Laszlo Tokes si Klaus Iohannis. Si va vor aminti relatiile bune dintre Tokes si Basescu, de parca Traian Basescu n-ar fi acum un sustinator al ordonantelor pe justitie elaborate de PSD.

Si, brusc, chiar si vocile „patriotice” si naive din PNL – care oricum il invinovatesc pe Iohannis pentru fuziunea cu PDL si pentru Guvernul tehnocrat – cu articolul 1 din Constitutie in gura, vor spune ca exista probleme mai grave decat ordonantele pe justitie.

1-0 pentru PSD, prin cea mai veche schema politica postdecembrista: „ungurii ne iau Ardealul”.

Orice s-ar intampla, daca manipularea lui Tokes va avea sau nu succes, ne intrebam cate vizualizari pe Youtube va face „Treceti batalioane romane Carpatii” zilele acestea…

loading...
loading...

Comments

comments