partide

Dupa sedinta de Guvern de marti seara, Procurorul General poate cere dizolvarea Partidului Social Democrat

Adoptarea in sedinta de Guvern de marti seara a actelor normative privind gratierea si modificarea Codului penal duc Partidul Social Democrat intr-o situatie juridica fara precedent. Dincolo de presiune publica a protestelor – 15.000 de persoane au manifestat in noaptea de marti spre miercuri in fata Palatului Victoria -, social-democratii par sa fi ignorat cateva prevederi din Legea partidelor politice care ar putea duce chiar la dizolvarea formatiunii prin sentinta judecatoreasca.

Fascinati de Codul penal, domnii Dragnea si Grindeanu au uitat complet de legea partidelor politice

Proiectul de lege privind gratierea a fost criticat inclusiv de adeptii ideii de gratiere colectiva tocmai pentru ca pare sa raspunda exclusiv nevoilor unor oameni politici precum Liviu Dragnea sau Dan Voiculescu. Apoi, OUG pentru modificarea Codului penal, actul care dezincrimineaza abuzul in serviciu daca prejudiciul nu depaseste 200.000 de lei este, din nou, de natura sa inchida dosarele unor importanti lideri PSD (si nu numai) precum, din nou (!), Liviu Dragnea.

Nici masura gratierii colective (cu atat mai putin in aceasta forma dedicata politicienilor), nici dezincriminarea abuzului in serviciu sub pragul de 200.000 de lei nu au fost masuri comunicate in campania electorala sau prevazute in programul politic al partidului. In plus, ambele initiative au starnit mai multe proteste publice, cele mai importante proteste din ultimele doua decenii, aducand in strada aproape 100.000 de cetateni din intreaga tara.

Coroborand toate aceste observatii, constatam ca Partidul Social Democrat, autorul actelor normative, intruneste unul sau mai multe motive prevazute de Legea partidelor politice nr. 14/2003, republicata la 10 iunie 2015, pentru care Tribunalul Bucuresti ar putea dispune dizolvarea sa.

Art. 45. – (1) Un partid politic se dizolva pe cale judecatoreasca in urmatoarele conditii:
a) cand se constata incalcarea prevederilor art. 30 alin. (7) si ale art. 40 alin. (2) si (4) din Constitutia Romaniei, republicata, de catre Curtea Constitutionala, precum si ale art. 3 alin. (3) si (4) din prezenta lege;
b) cand scopul sau activitatea partidului politic a devenit ilicita ori contrara ordinii publice;
c) cand realizarea scopului partidului politic este urmarita prin mijloace ilicite sau contrare ordinii publice;
d) cand partidul urmareste alt scop decat cel care rezulta din statutul si programul politic ale acestuia;
e) ca urmare a inactivitatii constatate de Tribunalul Bucuresti conform art. 46 alin. (1);
f) ca urmare a aplicarii art. 26.

Potrivit aceleiasi legi, Procurorul general al Romaniei, seful Ministerului Public, poate demara procedura de dizolvare, adresand o cerere Tribunalului Bucuresti

(2) Cererea de dizolvare se adreseaza Tribunalului Bucuresti de catre Ministerul Public si se solutioneaza potrivit normelor de procedura stabilite la art. 26 alin. (2)-(5).

loading...
loading...

Comments

comments