coruptie & anticoruptie

Fosta mana dreapta a „spionului” penal Szolt Nagy devine numarul 2 in UDMR

Zsolt Nagy a aderat la un grup infractional transnational, iar apoi a aderat la penitenciarul Rahova

Vi-l amintiti, speram, pe Zsolt Nagy, fostul ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei din Guvernul Tariceanu. Tanar, chelios, ochelarist. Si, mai important decat semnalmentele fizice, condamnat pentru aderarea la un grup infractional transnational. Povestea lui penala e chiar antrenanta, fiind trimis in judecata de procurorii DIICOT si apoi condamnat, alaturi de un lot mixt romano-maghiaro-bulgaro-turc. In presa, faptele celor sase au fost numite „privatizari strategice”; in instanta, insa, acuzatiile au fost „constituirea unui grup infracţional organizat cu caracter transnational, spionaj si tradare prin transmitere de secrete”.

Deci, fara a ni-l imagina pe Zsolt Nagy in smochingul lui James Bond, putem vorbi despre spionaj. Spionaj, in sensul rau, pentru ca anturajul lui Nagy ne-a costat privatizarea paguboasa a unor pachete semnificative de actiuni la cateva societati de stat.

„Cei şase trimişi în judecată în martie 2009 sunt acuzaţi de activităţi ilicite cu caracter penal derulate în legătură cu privatizarea SC Electrica Muntenia Sud, vânzarea unui pachet de 8% din acţiunile Petrom, procese de privatizare/restructurare a SC Romaero SA Bucureşti şi SC Avioane SA Craiova, aflate în portofoliul MEC-OPSPI, consultanţă în vederea privatizării SN Radiocomunicaţii, adjudecarea licitaţiei pentru asigurarea consultanţei în vederea restructurării şi privatizării CN Poşta Română din portofoliul MCTI, selectarea prin licitaţie a consultantului internaţional pentru listarea la bursă a pachetului de 46% din acţiunile deţinute de statul român la SC Romtelecom SA din portofoliul MCTI” (sursa).

In urma cu 2 ani, in ianuarie 2015, Zsolt Nagy a primit o pedeapsa cu executare de 4 ani. Sigur, intotdeauna se poate si mai rau. Seres a fost condamnat la 4 ani si 8 luni, iar Stamen Stanchev la 5 ani si 2 luni. Dar nu acum nu vrem sa va supunem atentiei sentintele din dosar, ci cateva coincidente politice interesante si, mai ales, de actualitate.

Sa recapitulam: Ministerul Comunicatiilor, Posta Romana, „privatizari strategice”, grup infractional transnational, ani de puscarie. Toata aceasta insiruire fiind posibila cu sprijinul politic al UDMR, caci domnul Zsolt Nagy n-a fost propus in Guvern de societatea civila.

Pastrand cuvintele cheie in minte, sa recitim o informatie de sambata, 28 ianuarie: Porcsalmi Balint a fost votat cu unanimitate de voturi de catre membri CRU in functia de presedinte executiv al UDMR. (sursa)

Presedintele executiv, ca functie, stiti deja cine este. Numarul 2 in orice partid. De exemplu, Liviu Dragnea a fost, pe vremuri, presedinte executiv al PSD. Insa, Porcsalmi Balint s-ar putea sa nu stiti cine e. In totalitate, nici noi…

Porcsalmi Balint a fost o mana dreapta competenta, promovata de mai multe ori in cei doi ani petrecuti sub Nagy.

Dar stim ca, inainte de a disparea din peisajul politic romanesc pentru a se judeca de-a consultata politica prin lume, Porcsalmi Balint a fost secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, pe vremea cand Zsolt Nagy era ministru. Iar anterior fusese seful de cabinet al ministrul Zsolt Nagy si, in paralel, membru in Consiliul de Administratie al Companiei Nationale Posta Romana.

Sigur ca, formal, nu exista functia de „mana dreapta”. Dar, daca ar exista, iar Zsolt Nagy ar scoate postul la concurs, Porcsalmi Balint l-ar ocupa fara probleme. Are experienta din 2005-2007.

 

 

 

loading...
loading...

Comments

comments

Lasă un răspuns