dezvaluiri

Gabriela Firea cheltuie 8.000.000 de lei pe statuia gresita, iar academicianul pesedist Theodorescu ne crede „cu mintea ratacita”

O pasionata a impodobirii, evocandu-l simbolic pe Piedone in primul sau mandat, Gabriela Firea profita din plin de sansa pe care un consiliu general servit si momentul istoric al Centenarului i-o ofera. Beculete, statui si mult kitsch urban, iata ingredintele deloc secrete ale primului primar general pesedist asumat din istoria Bucurestilor.

In 2018 se implineste un secol de la Marea Unire, iar milioanele de lei alocate unor complexe statuare ii garanteaza primarului general respectul cultural de sine. „Doar o minte ratacita” s-ar opune proiectelor doamnei Firea, ne avertizeaza academicianul Theodorescu, un fost ministru pesedist care ne subevalueaza serios atunci cand crede ca poate justifica 8 milioane de lei pentru reamplasarea statuii lui Ion C. Bratianu in contextul Marii Uniri. Iar cei care nu au uitat complet infuzia de istorie din gimnaziu inca pot explica celor de ce Ion C. Bratianu e perfect nepotrivit pentru momentul 1 decembrie 1918.

Extras din bugetul Primariei Generale pentru 2017 (mii lei)

In primul rand, pentru ca marele om politic liberal era mort de 27 ani atunci cand toti romanii s-au unit sub domnia Regelui Ferdinand.

Apoi, sigur ca o litera nu poate sta in calea milioanelor de euro alocate constructiei de statui si grupuri statuare, insa – cel putin din familia Bratianu – personajul relevant pentru Unire a fost fiul celui pe care Firea se pregateste sa-l elogieze printr-un monument, adica Ion I. C. Bratianu.

Academicianul Theodorescu – istoric, chiar inainte de a fi senator, ministru si activist pesedist – isi asuma impostura Primariei Generale, mizand probabil pe o confuzie des intalnita in mediile slab alfabetizate: Ion C. Bratianu si Ion I. C. Bratianu.

Dar, sa permitem dreptul la replica domnului Razvan Theodorescu, desemnat de administratia PSD in functia de presedinte al Comisiei pentru pregatirea Centenarului Marii Uniri:

“Numai o minte ratacita s-ar putea opune amplasarii, in Piata Victoriei, a statuii dedicate Regelui Ferdinand, sub domnia caruia s-a realizat Marea Unire, ori reamplasarii, la Universitate, acolo unde a mai fost, candva, a statuii lui Bratianu”, anunta Theodorescu la Bucuresti FM.

Dincolo de abordarea ultimativa, poate ca academicianul PSD ar fi avut o umbra de dreptate daca s-ar fi referit la alt Bratianu. Mai exact, la Ionel Bratianu, fiul lui Ion C. Bratianu.

Caci tatal, cel omagiat printr-un „monument de for public” in valoare de 8.000.000 de lei, s-a nascut in 1821 si a pasit in afara acestei lumi in 1891, cu aproape trei decenii inaintea Marii Uniri.

Pe de alta parte, fiul sau, Ion I. C. Bratianu (1864-1927), a fost un personaj de prim rang, ca sa ne exprimam cliseic si familiar administratiei publice, al Marii Uniri si al Romaniei moderne.

O litera in plus in nume, o generatie diferenta si 8 milioane de lei alocate unei statui gresite. Toate acestea, mascate de obraznicia tipica unui partid-mamut care si-a trimis „academicienii sub contract” sa admonesteze elitist orice opozitie.

loading...
loading...

Comments

comments

4 Comments

  1. Eu am stimat-o si respectat-o pe d.na Firea, eram convinsa ca va gestiona cu simt de raspundere, de gospodina, avutia capitalei. Sunt cladirile din centrul vechi, care cad peste trecatori. Acelea sunt ca o plga pe fata capitalei. Avem destule statui, consider ca trabuie sa consolideze cladirile cu risc seismic, sa se reabiliteze termic blocurile, abia dupa aceea sa se ocupe de statui. In ceea ce proveste parerea d.lui Teodorescu, sa-si educe colegii de platou, care fac niste greseli de exprimare, pt. care imi este mie rusine.Oricum, la ce i-a folosit vasta cultura pe care o afiseaza? Ce lege sanatoasa a propus in parlament, daca acum trebuie sa fie schimbate toate. Sa nu li se dea pensii speciale, pt. ca nu merita nici unul, dintre cei care s-au perindat la guvern si parlament, de 27 de ani incoace.

Lasă un răspuns