dezvaluiri guvern

O teorie scurta, simpla si necomentata despre razboiul Dragnea – Grindeanu/Ponta

Preambul

In 2014, fostul ministru al Justitiei Monica Macovei spunea: „Dovada ca Ponta a fost ofiter acoperit? Poate cauta cineva si prin arhiva SIPA. Daca vrem dovada ca Ponta a fost ofiter acoperit sugerez sa cautam si in arhiva SIPA”.

O teorie privind privind criza guvernamentala in 5 puncte:

  1. Pe 9 iunie 2017, Guvernul Grindeanu adopta Hotararea de Guvern nr. 410/2017 privind unele masuri referitoare la arhiva fostei Directii Generale de Protectie si Anticoruptie (ex-SIPA). La Art. 2 (1) se stabileste ca respectiva Comisie pentru inventarierea si predarea documentelor din arhiva fostei D.G.P.A. (ex-SIPA) sa fie alcatuita „dintr-un numar de 5 persoane, numite prin ordin al ministrului Justitiei. Doi dintre membrii Comisiei sunt din cadrul Ministerului Justitiei, unul dintre membri este din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor, iar ceilalti doi sunt propusi de catre Secretariatul General al Guvernului. De asemenea, la art. 3 (1) se prevede ca Secretariatul Comisiei sa fie compus din 2 persoane, numite prin ordin al ministrului Justiţiei, si sa fie asigurat de Ministerul Justitiei ai Secretariatul General al Guvernului, care vor propune cate un membru.
  1. Din articolul 9 (1) al HG 41/2017 aflam ca “in termen de 5 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari (adica pe 14 iunie – n.r.), conducatorii institutiilor reprezentate in Comisie vor propune membrii prevazuti la art. 2 alin. (1), precum si supleantii prevazuti de art. 2 alin. (2). In acelasi termen vor fi propusi si membrii secretariatului prevazut la art. 3″.
  1. Dupa 5 zile, pe 14 iunie, PSD si ALDE ii solicita premierului Grindeanu sa demisioneze. Grindeanu refuza.
  1. In urmatoarele doua zile, premierul Grindeanu decide sa il numeasca secretar general al Guvernului pe Victor Ponta (chiar daca noua functie il pune intr-o situatie de incompatibilitate pe fostul lider PSD) si il demite pe Mihai Busuioc, secretar general in functie, cu ajutorul unuia dintre adjuncti. Celalalt secretar general adjunct, din partea ALDE, s-a plasat in concediu medical.
  1. Pe 17 iunie, presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, Dana Girbovan, afirma: “Conducerea Secretariatului General al Guvernului tocmai a fost schimbata, fapt ce se va reflecta implicit si asupra comisiei de inventariere. Este legitim, asadar, sa intrebam noua conducere a SGG cine din cadrul acestei institutii, dupa publicarea HG 410/2017, a intrat in arhiva SIPA si pe cine noua conducere va delega sa intre mai departe in arhiva. (…) Pe scurt, in aceste momente de nebuloasa politica, o comisie formata numai din oameni numiti politic si sub autoritate politica, intra in arhiva SIPA si au, implicit, acces necontrolat la informatiile de acolo”.

 

loading...
loading...

Comments

comments

One comment

Lasă un răspuns