guvern

Prea tarziu pentru fapte bune: Contrar asteptarilor, OUG privind abuzul in serviciu nu mai poate fi abrogata

Sute de mii de oameni au protestat, cumulat, in ultimele zile, sperand ca Guvernul sa-si retraga actul normativ care dezincrimineaza penal abuzul in serviciu sub plafonul prejudiciului de 200.000 de lei. Sigur, conferinta de presa sustinuta de Liviu Dragnea si Sorin Grindeanu joi a anulat buna parte din optimismul chiar si celor mai creduli protestatari. Oameni care se hranesc cu iluzii se gasesc intotdeauna, asa ca prin Piata Victoriei inca mai bantuia speranta ca – incercand sa intoarca situatia in favoarea sa in ultima clipa – Grindeanu va nesocoti cuvantul lui Dragnea si va abroga OUG de moficare a Codului penal.

„Slabe sanse”, am fi tentati sa credem si am crede gresit. Pentru ca acum, legal, Sorin Grindeanu nu mai are optiuni. Deci, nicio sansa pentru abrogare.

Potrivit unei decizii a plenului Curtii Constitutionale a Romaniei, actul normativ trimis la Parlament nu mai poate fi nici modificat si nici abrogat de Executiv.

,,După depunerea ordonanţelor la Parlament, Guvernul nu le mai poate modifica sau abroga, deoarece s-a intrat în procedura legislativă […] Acest procedeu vizează şi dispoziţiile ordonanţei care a fost supusă aprobării, ce constituie substanţa legii.” (Decizia nr.1/1995, pct. 2)

loading...
loading...

Comments

comments