manipulare

Rusia si-a activat pionii: Deputatul minoritatii rusilor lipoveni a inceput sa lucreze politic impotriva Romaniei

Simplificand mult, dar corect, deputatii din grupul minoritatilor nationale – oameni ajunsi in Parlamentul Romaniei cu doar o mana de voturi – sunt proba noastra in fata lumii civilizate ca stim sa respectam drepturile minoritatilor etnice. Cu exceptia parlamentarilor UDMR, care-si obtin mandatele intocmai ca orice alt partid, deputatii minoritatilor nu s-au implicat in jocuri politice mari si au evitat sa lanseze acuzatii de „discriminare” la adresa statului roman care, totusi, le-a oferit un mandat parlamentar aproape din oficiu. Pana acum. Caci un deputat rus din Parlamentul Romaniei a descoperit subit, la al cincilea mandat, ca „rusii lipoveni sunt discriminati in Romania”. Culmea, marturisirea a fost facuta agentiei de presa rusesti TASS, in contextul in care deputatul Ignat crede ca si-a gasit aliati in Parlament pentru o apropiere puternica a Romaniei de Rusia.

Miron Ignat, deputat al minoritatii rusilor lipoveni inca din 2000

In 2007, Ignat declama de la tribuna Parlamentului ca „pentru noi toti, Ziua Nationala a Romaniei reprezinta un prilej in plus de a fi mandri ca suntem romani, indiferent de apartenenta noastra etnica, credinta religioasa, pregatirea profesionala, apartenenta politica sau statutul social”. In 2009, tot in plenul Camerei, acelasi deputat rus lacrima amintind despre  Armata Romana, care, pe 25 octombrie 1944, „prin lupte grele si fapte de eroism, armata romana a reiîntregit Transilvania strabună, leaganul natiunii si civilizatiei romanesti”.

Iata potretul unui Catavencu slavon, vorbind despre „tarisoara sa”. Tarisoara pe care, dupa doar cativa ani si ulterior aderarii la Uniunea Europeana, o gaseste ostila minoritatii rusesti.

„Conform datelor noastre, sunt circa 107-110 mii de lipoveni in Romania, dar datele oficiale sustin ca sunt doar 37 de mii. De ce? Pentru ca Guvernul subestimeaza intentionat numarul minoritatilor nationale. Multi lipoveni mi s-au plans ca in timpul recensamantului au fost convinsi sa se declare romani. L-am contactat pe prefect, iar acesta si-a cerut scuze, dar cam atat”, s-a plans deputatul Ignat pentru agentia ruseasca TASS.

Ignat crede numarul real al lipovenilor din Romania depaseste 100.000. Si cu toate acestea, Comunitatea Lipovenilor nu a strans decat 6160 de voturi, la nivel national, in decembrie 2016.

La momentul recesamanatului, in 2011, deputatul Ignat nu a avut obiectii. Si nici la recensamantul anterior, din 2002, cand primise deja mandatul de  parlamentar. A avut obiectii doar in 2017, prezentate doar rusilor de la TASS.

Romanii ne invidiaza. Doar lipovenii sunt muncitori. La noi, casele sunt frumoase, peste tot este curat, satele sunt ingrijite. In satele lipovene nu este nicio curte fara baie, pe cand romanii se spala in troaca”, continua sa explice Ignat diferentele dintre rusi si romani, incercand sa demonstreza superioritatea evident a lipovenilor.

“Parlamentul Romaniei era dominat de oameni cu viziuni pro-occidentale, dar acum situatia s-a schimbat”

Dincolo de lamentarilor deputatului rus privind numarul in scadere al lipovenilor din Romania, analiza sa politica este ceea ce ar trebui sa ne ingrijoreze, de fapt. Pentru ca Miron Ignat sustine, in fata jurnalistilor rusi, ca deputat in Parlamentul Romaniei, ca e momentul unei apropieri concrete de Federatia Rusa. „Parlamentul Romaniei nu mai este dominat de pro-occidentali”, crede Ignat, care sustine ca prietenii Rusiei trebuie sa profite de situatie pentru stange relatiile cu „vecinul bun” de la Rasarit.

„Acum cinci-sase ani, Parlamentul Romaniei era dominat de oameni cu viziuni pro-occidentale, dar acum situatia s-a schimbat. Nu mai predomina un sentiment anti-rus si multi spun ca ar trebui sa fim prieteni cu Rusia, pentru ca e un vecin bun. Trebuie sa avem schimburi economice si avem nevoie de relatii bune, de prietenie”, opineaza deputatul Ignat.

Nota editorului: Ceea ce Ignat a omis sa precizeze, insa, este cand anume Rusia s-a manifestat ca un „vecin bun” pentru Romania in ultimul secol: atunci cand „a pierdut” tezaurul Romaniei, cand a refuzat sa recunoasca realipirea Basarabiei la Romania sau in timpul celui de-Al doilea Razboi Mondial, cand atrocitatile armatei sovietice au marcat generatii intregi de romani? Sau poate ulterior, in anii stalinismului, a deportarilor si a exploatarii economice a Romaniei prin SovRom-uri? Ori poate chiar zilele cestea, in care Kremlinul manevreaza marioneta ostila Romaniei de la Chisinau?

loading...
loading...

Comments

comments

Lasă un răspuns