dezvaluiri

Un caz pierdut la CEDO despre care Guvernul nu va vorbi: violentele psihice si fizice din spital, musamalizate de institutiile statului

Ca orice stat partial dezinteresat de respectarea drepturilor, Romania pierde procese la CEDO, dar – surprinzator, nu-i asa? – nu toate vizeaza conditiile din penitenciare. Si conditiile din spitale sau, mai bine spus, tratamentele din spitalele publice din Romania duc la plata unor despagubiri din partea statului roman. Foarte recent, a fost publicata motivarea deciziei CEDO intr-un caz ce vizeaza „relele tratamente”, urmate de decesul pacientului, aplicate intr-un spital de psihiatrie din Romania. N-ati auzit nimic despre aceasta speta de la inimosii care-si petrec serile in platouri de televiziune plangand de mila puscariasilor, nu? Oare de ce?

Definitiva din 14 iunie 2016, hotararea CEDO in cazul Stepanian vs. Romania a fost publicata abia in 26 ianuarie 2017 in Monitorul Oficial

Poate, pur si simplu, Guvernul si comunicatorii PSD nu sunt la curent cu cele mai recente decizii emise de Curtea Europeana a Drepturilor Omului impotriva statului roman. Desi, inclinam sa credem ca doamna Catrinel Brumar, agentul guvernamental al Romaniei la CEDO, ii tine la curent pe demnitari cu lista cazurilor pe care le pierde.

Speta Stepanian vs. Romania a pornit dintr-o poveste tragica, pentru ca bolnavul psihic a fost umilit, agresat (trei fracturi si rani la cap) si plasat la izolare. Iar apoi a murit, motiv pentru care, desi agentul nostru guvernamental le-a contestat calitatea procesuala, victima a fost reprezentata la Strasbourg de mama si de fiu. Insa, dincolo de drama personala, sub aspectul dezvaluirilor, cazul a fost unul interesant din mai multe motive.

In primul rand, aflam din motivarea deciziei, CEDO sesizeaza ca autoritatile romane s-au multumit sa constate ca loviturile aplicate pacientului bolnav psihic nu au fost intreptate catre organe vitale, pretext pentru disculparea vinovatilor. Apoi, CEDO critica nu doar faza de urmarire penala efectuata in Romania, ci si desfasurarea procesului, aratand ca „nici parchetul, nici instanta nu au examinat daca utilizarea fortei era necesara”.

„Curtea observa, de asemenea, ca autoritatile s-au multumit sa disculpe persoanele raspunzatoare de acuzatiile cele mai grave, fara sa reuseasca sa stabileasca ce se intamplase in realitate si raspunderea lor penala pentru evenimente”.

Cu intonatia potrivita, citatul de mai sus poate suna a musamalizare, in limbaj diplomatic.

Si cu toate acestea…

18.207 euro. Atat va plati statul roman mamei si fiului pacientului decedat. Suma e derizorie. Nesemnificativa. Insa foarte semnificativa e motivarea deciziei in care Curtea Europeana a Drepturilor Omului admite ca pacientilor li se aplica rele tratamente in spitalele publice romanesti, ca autoritatile au disculpat persoanele raspunzatoare si ca nicio institutie nu si-a dorit sa stabileasca raspunderea penala pentru cele petrecute.

Conform reclamantilor, trei angajati ai spitalului l-au imobilizat pe S.N. de o balustrada si i-au aplicat numeroase lovituri de pumn in cap, la ochiul stang si la urechea dreapta. Asistenta medicala i-a injectat tratamentul si l-a inchis intr-o camera izolata, cunoscuta in limba romana sub numele de „izolator”, timp de 12 ore, fara monitorizare. In acest interval nu i-a fost acordat niciun tratament medical pentru ranile suferite. S.N. nu a primit decat apa; trebuia sa isi faca nevoile intr-o galeata adusa in camera in care se afla, camera care nu era dotata cu toaleta. S., asistenta medicala, nu l-a informat pe medic cu privire la faptul ca S.N. fusese imobilizat cu forta si plasat in izolare. Aceasta nu a mentionat acest incident nici in  fisa de observatie clinica a pacientului.

Stim ca sanatatea-i un subiect tabu, iar personalul medical are intotdeauna dreptate, dar poate nu-i rau sa credem ca si pacientul roman are anumite drepturi. Si, cu putin noroc, dupa ce detinutii vor fi multumiti de lifestyle-ul din penitenciare, acest Guvern sensibil va arunca o privire si in spitalele de psihiatrie. Pentru ca, desi nebunii nu voteaza, sangereza si mor la fel ca toti ceilalti.

loading...
loading...

Comments

comments

Lasă un răspuns